Kärsitkö hormonitoimintaan liittyvistä ongelmista?

Suomalaiset kärsivät erityisen paljon kilpirauhasen toimintaan liittyvistä häiriöistä. Esimerkiksi jodin puute ruokavaliossa aiheuttaa ongelmia paitsi kilpirauhaseen, myös koko kehon muuhun toimintaan. Jodia tarvitaan kaikkeen kehon aineenvaihdunnalliseen toimintaan. Esimerkiksi munasarjojen, aivojen ja rintarauhasen sekä eturauhasen optimaalisen toiminnan kannalta jodin saanti on erityisen tärkeää.
Jodia ei siis tarvita pelkästään kilpirauhasen suojaksi esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuudessa.

Kilpirauhanen linkittyy toiminnaltaan muihin rauhasiin saumattomasti ja oheisesta kaaviosta näet selkeästi, miten yhden rauhasen toiminnan häiriö voi tuoda mukanaan sekundäärisiä ongelmia, joiden oireita hoidetaan usein lääkkeillä ymmärtämättä tilanteen kokonaiskuvaa.


Endocrine Organs

Pitkään jatkunut stressi kehossa aiheuttaa ensin adrenaliinirauhasen oireilua, väsymystä ja lopulta elimen vajaatoimintaa ja tällä prosessilla puolestaan on hyvin suuri vaikutus kaikkiin muihin rauhastoimintoihin, erityisesti kilpirauhaseen. Myös muiden rauhasten toiminta häiriintyy jatkuvasta stressistä.
Kahvi, energiajuomat ja sokeri ovat pahimpia vihollisiamme stressin aikaan, vaikka ne tuntuvat antavan tilapäistä helpotusta väsymykseen.

Tässä esimerkki siitä mitä kehosi käy stressin alla läpi:

1. Pakene tai taistele.
Tämä on hyvin alkukantainen reaktio ja toimii siitäkin huolimatta, että tiikerin sijasta uhka onkin esimerkiksiksi työyhteisön pottumainen pomo. Hypotalamus säätelee tätä tunnekeskuksen osaa, joka pyrkii suojelemaan meitä vaaralta.

2. Aivolisäke saa hypotalamukselta käskyn erittää stressihormonia (ACTH)

3. ATCH antaa käskyn adrenaliinirauhaselle alkaa tuottaa kortisolia ja muita stressihormoneja, jotka välittömästi aktivoivat kehon fyysiset puolustusmekanismit.

4. Hengityksen rytmi muuttuu; siitä tulee kiivaampaa ja nopeampaa,  jotta hapen kulku sydämeen, aivoihin ja lihaksiin tehostuisi. Veren kulkeutuminen mm. suolistoon väistyy tärkeämpien toimintojen edessä.

5. Kortisolitasot nousevat ja keho käyttää enemmän kehoon varastoitua hiilidydraattia nopean energian lähteenä.

6. Adrenaliinia ja noradrenaliinia vapautuu kehosi käyttöön nopean fyysisen reaktion varalta.

7. Sydämen lyöntitiheys nopeutuu, verisuonet supistuvat, hengitys kiihtyy ja verenpaine nousee (kortisolin ja adrenaliinin vaikutuksesta)

8. Hikoilu kiihtyy.

9.  Lihakset jännittyvät koko kehossa (kortisoli, adrenaliini and testosteroni)

10. Ruoansulatusjärjestelmä ‘sammuu’ vaaran ajaksi; verenkierto ohjataan pois kehon pinnasta ja ruoansulatusjärjestelmästä koska stressitilanteessa sen toiminta ei ole selviytymisen kannalta oleellista (hypotalamus)

11. Agressiivisuus lisääntyy

Voit vain kuvitella, mitä krooninen stressi tekee ruoansulatusjärjestelmälle ja unen laadulle. Pitkäaikainen stressi on suurin kroonisten sairauksien aiheuttaja ja ne ovat siten vältettävissä oikeilla toimenpiteillä.

Mitkä ovat ne asiat joita Sinä voit välttää elämässäsi stressin vähentämiseksi?

stressedcake

Tässä pari omaa vinkkiäni:

– Liiku päivittäin, mieluiten ulkona, edes 20 minuuttia päivässä, hengitä syvään raitista ilmaa. Jos sinulla on kova stressi, voi liiallinen liikunta olla jopa vaarallisempaa kuin sohvaperunana oleminen. Kohtuus kaikessa. Stressin alla keho tarvitsee eniten lepoa.
– Sano ‘ei’ – erityisesti silloin kun olet väsynyt.
– Jätä alkoholi, lääkkeet ja huumeet (ainakin vähäksi aikaa).
– Puhu ystävillesi stressin aiheuttajasta, mikä ikinä se onkin.
– Ravinto! Syö mahdollisimman hyvin. Ruoan laittaminen voi olla todella hauskaa ja poistaa stressiä tehokkaasti. Yksinkertaisuus kunniaan
– Vältä sokeria. Sokeri kuluttaa kehon tarvitsemia mineraaleja, joita stressin aikana tarvitset erityisesti.

– Ota aikaa itsellesi aina kun mahdollista.
– Nuku mahdollisimman pitkään. Adrenaliinirauhasen kannalta parhaat unet nukut klo 7-9 aikaan aamulla.

– Jos uni jää vähälle, 20 minuutin nokoset päivällä voivat pelastaa loppupäivän. Laita kello soimaan ja nuku tasan 20 minuuttia.
– Jätä kofeiini kokonaan pois, se on myrkkyä adrenaliinirauhaselle.
– Opettele hyvä rentoutustekniikka, hengitysharjoitus tai mene vaikka rennolle joogatunnille.
– Nauti D-vitamiinia ja magnesiumia päivittäin. Magnesium on avainasemassa adrenaliinirauhasen hyvinvoinnissa!
– Tärkein kaikista: mieti miten saat stressin pysyvästi pois elämästäsi.
Joskus se vaatii suuria päätöksiä, mutta terveytesi ja elämäsi ansaitsevat sen.

NAMASTE!

Lisää stressiin liittyvistä tutkimuksista:
https://www.adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/news-and-research-about-stre

 

Leave a comment